Kuchnia jest sercem każdego domu, a drewniane meble są częstym wyborem przy urządzaniu tej przestrzeni nie tylko ze względu na swój unikalnych charakter i piękno, ale także przez dużą wytrzymałość i odporność. Meble drewniane tworzy się z wielu gatunków drewna o odrębnych parametrach oraz zabezpiecza na kilka sposobów przed starzeniem, promieniami słonecznymi, czy też uszkodzeniami. W konsekwencji otrzymujemy szeroką gamę wyróżniających się wizualnie produktów mogących wpasować się w niemal każdą aranżację. Jak zatem dbać i prawidłowo czyścić nasze meble kuchenne z drewna, aby posłużyły nam przez lata?
Drewno uchodzi za bardzo trwałe, przez co często jest wybierane jako materiał na meble czy wykończenie podłogi. Jednakże trwałość drewna ma rację bytu tylko wtedy, gdy odpowiednio o nie zabiegamy, pielęgnujemy i konserwujemy. Kuchenne blaty najłatwiej uszkodzić poprzez nieprawidłowe użytkowanie przy wykonywaniu codziennych czynności, jak np. krojenie bez podkładki bezpośrednio na drewnianej powierzchni lub przyrządzanie obiadu – wtedy nietrudno o wszelkiego rodzaju zabrudzenia, tłuste plamy, czy wilgoć. Rysy, otarcia i odbarwienia to najczęstsze zagrożenia, na jakie narażone będę nasze kuchenne meble. Jednakże również zła pielęgnacja może doprowadzić do szybkiej degradacji drewna, dlatego zawsze powinno czyścić się je za pomocą specjalnych środków.
Jak zatem czyścić drewniane meble kuchenne? Najważniejsze, aby używać do tego celu środków przeznaczonych do czyszczenia wskazanych powierzchni drewnianych (te w zależności od rodzaju zabezpieczenia drewna będzie się czyścić i pielęgnować w inny sposób) i pod żadnym pozorem nie stosować preparatów do mycia innych materiałów lub płynów uniwersalnych, gdyż mogą trwale naruszyć powierzchnię drewna i doprowadzić do jego zniszczenia. Przy czyszczeniu znaczenie ma także sam wybór narzędzia, wszelkiego rodzaju szczotki z za twardym włosiem lub szorstkie myjki mogą uszkodzić nasze meble, dlatego to takich zabiegów najlepiej używać jedynie lekko zwilżonych szmatek lub miękkich gąbek, a do bardzo trudno dostępnych zakamarków pędzelków z miękkim włosiem. Produkty do czyszczenia możemy z kolei podzielić na płyny, koncentraty i środki w sprayu. Pamiętajmy jednak o stosowaniu się do zaleceń producenta: środki w płynie należy nakładać na ściereczkę, a nie bezpośrednio na drewno, a koncentraty należy bezwzględnie rozcieńczać w wodzie we wskazanych proporcjach, w innych wypadkach mogą doprowadzić do odbarwień.
Dobór odpowiednich środków do czyszczenia, pielęgnacji bądź konserwacji naszych mebli kuchennych będzie uzależniony od sposobu, w jaki zostały zabezpieczone. W praktyce najczęściej możemy spotkać się w naszych kuchniach z meblami lakierowanymi lub olejowanymi. Czym zatem różni się codzienna pielęgnacja i sposób czyszczenia mebli zabezpieczanych na te sposoby?
Lakierowanie jest najpowszechniejszą metodą zabezpieczenie mebli mieszkaniowych. Najczęściej stosuje się lakiery przezroczyste, dodające połysku naturalnemu kolorowi drewna lub białe. W sprzedaży nie brakuje specjalistycznych środków do czyszczenia i pielęgnacji tego typu mebli – aerozole przeciw kurzowi lub mleczka na uporczywe plamy. W doraźnych przypadkach na świeże plamy i zabrudzenia wystarczyć powinna zwilżona szmatka lub gąbka z dodatkiem mydła lub płynu do naczyń. Należy pamiętać, aby po takim zabiegu od razu wytrzeć powierzchnię do sucha. Aby zachować nietkniętą powłokę lakieru, takich mebli nigdy nie należy czyścić za pomocą szorstkich gąbek lub szczotek.
Czyszczenie i konserwacja odbywają się właściwie tak samo, za pomocą nakładanego oleju lub preparatu na bazie olei naturalnych. Olej rozprowadza się za pomocą nasączonej szmatki wzdłuż słojów, co powoduje wnikanie wewnątrz drewna i zabezpieczanie go od środka przy jednoczesnym wydobywaniu koloru i przywracania świeżości.
Źródło: dlapodlogi.pl – sklep ze środkami do pielęgnacji podłóg drewnianych