Pandemia niewątpliwie pokrzyżowała plany większości naszego społeczeństwa. Na kilka miesięcy musieliśmy odłożyć dalekie podróże, a podczas tych krajowych zachować szczególną ostrożność. Skutki pandemii uderzyły również w osoby, które w czasie wakacji podejmują różnego rodzaju prace sezonowe. Sezonowi pracownicy hoteli, animatorzy czy kelnerzy – to właśnie oni najbardziej odczuwają ograniczone możliwości zarabiania podczas tegorocznych miesięcy letnich. Jak zatem wygląda sytuacja pracowników restauracji?
Lato to przede wszystkim sezon ślubny. Wiele restauracji decyduje się w tym czasie na zatrudnienie dodatkowych osób do pomocy, aby zapewnić sprawną obsługę wszystkich imprez. Aby dostać się do takiej pracy trzeba znać podstawowe zasady kelnerstwa i mieć sporą ilość czasu, zwłaszcza w weekendy. Dlaczego? To właśnie wtedy odbywa się najwięcej imprez, które trwają po kilkanaście godzin i wymagają nieustannego doglądania sali.
Drugim rodzajem pracy sezonowej dla kelnera jest praca w knajpkach lub restauracjach znajdujących się w miejscowościach typowo turystycznych. Jak łatwo się domyślić, oferty najczęściej pojawiają się nad morzem lub w górach. W czasie wakacji pojawiają się także większe możliwości w większych miastach z atrakcjami turystycznymi. Aby przebrnąć przez rekrutację, warto mieć w zanadrzu dodatkowe umiejętności, które możemy zdobyć udając się np. na kurs kelnerski.
Na chwilę obecną jest to jak najbardziej możliwe. Duże wątpliwości pojawiły się w momencie, kiedy zakazano organizowania przyjęć a restauracje i bary zostały zamknięte. Czas ten był szczególnie trudny dla branży gastronomicznej. Zapobiegliwi mogli go jednak wykorzystać na doszkalanie się w tym zakresie zapisując się na kurs kelnerski.
Obecnie większość restauracji, zwłaszcza tych znajdujących się w kurortach turystycznych działa prawie normalnie a na drzwiach wielu z nich można znaleźć ogłoszenia dotyczące poszukiwania pracowników sezonowych na czas wakacji. Jeśli zatem znamy podstawowe zasady kelnerstwa, w czasie pandemii jak najbardziej możemy podjąć pracę w tej branży.
W tym czasie należy przestrzegać zasad, dzięki którym praca będzie bezpieczniejsza nie tylko dla kelnera, ale również dla klientów restauracji. Podstawowym wymogiem jest zasłanianie ust i nosa.W tym celu można użyć maseczki, jednak w przypadku kelnerów lepszym rozwiązaniem mogą okazać się przyłbice – łatwiej w nich oddychać i łatwiej je zdezynfekować. Musimy również pamiętać, że podstawowe zasady kelnerstwa w tym czasie obejmują częstą dezynfekcję rąk przy użyciu mydła z wodą lub specjalistycznych preparatów. Dezynfekcja odnosi się również do stolików, które powinny być odkażane po każdym kliencie. Dzięki przestrzeganiu tych podstawowych zasad, praca z pewnością nie będzie łatwiejsza, ale za to bezpieczna.
Czas wakacji to dla niektórych niepowtarzalna okazja na zarobienie większych pieniędzy, pracując np. jako kelner sezonowy. W tym roku jednak wszyscy pracownicy branży gastronomicznej mają nieco utrudnione zadanie. Ryzyko zakażenia, konieczność rygorystycznego przestrzegania przepisów czy chociażby nakaz zasłaniania ust i nosa mogą skutecznie zniechęcić do podjęcia tego rodzaju pracy. Z drugiej jednak strony, gastronomia jest działem gospodarki, w którym zapotrzebowanie na pracowników jest stałe a osoby z doświadczeniem lub takie, które ukończyły kurs kelnerski są zawsze mile widziane, co w obecnych czasach niejednokrotnie wiąże się również z wyższymi zarobkami.
źródło: msbis.com – miksologia