Type to search

Wypieki, kremy, polewy – sprawdź, jak możesz wykorzystać kuwerturę czekoladową

Świat cukiernictwa, to świat bogactwa słodkości, ale też świat niezwykle skomplikowany. Aby wypieki mogły zachwycać smakiem, profesjonalni cukiernicy potrzebują wyjątkowych pomysłów i… składników, które sprawią, że ich słodkie dzieła nabiorą unikatowego uroku. Tu do akcji wkracza kuwertura czekoladowa, która powszechnie uznawana jest za jeden z najbardziej wykwintnych elementów w krainie sztuki cukierniczej. Czym zatem jest? Kuwertura to rodzaj czekolady wysokiej jakości, w której zawartość masła kakaowego wynosi od 32% do nawet 39%. Używana zarówno w świecie wypieków, jak i w przemyśle spożywczym, znajduje zastosowanie jako półprodukt wyrobów czekoladowych. Jak my, amatorzy cukiernictwa, możemy wykorzystać ten wyjątkowy składnik?

 Wypieki

Kuwertura jako prawdziwa królowa wśród czekolad potrafi uczynić z najbardziej sztampowego przepisu coś wykwintnego i zachwycającego smakiem. Z jej wykorzystaniem stworzyć możemy nie tylko ciasta, ale także babeczki, kruche ciasteczka, a nawet…. chleb! Standardowa czekolada do wypieków nie charakteryzuje się tak intensywną aksamitnością i gładkością konsystencji. Kuwertura czekoladowa sprawdzi się w wielu kompozycjach smakowych. Składnik ten wzbogacić może wypieki z wykorzystaniem cytryny (babeczki cytrynowe), banana (chleb bananowy), czy nawet owoców leśnych (letnie ciasto z porzeczkami i malinami), ale także odmienić dobrze znane nam ciasteczek korzennych.  

Kremy 

Dzięki kuwerturze każdy krem stanie się niezwykle miękki i intensywnie czekoladowy. To istne błogosławieństwo dla wypieków takich jak torty czy ciasta z nadzieniem.  Tworząc własne słodkie kompozycje, możemy sprawić, że paleta smaków naszego ciasta nabierze nowych barw. Jednym z najpopularniejszych aksamitnych kremów z wykorzystaniem czekolady do wypieków, jest Ganache, który składa się z  kuwertury i śmietany kremówki o wysokiej zawartości tłuszczu. Użyć go możemy do wypełnienia naszych domowych trufli, ale także jako nadzienie do naleśników czy zastępstwo dla popularnego kremu kanapkowego. Nie bójmy się eksperymentów. Do naszego kremu dodać możemy orzechy, alkohol, kawę czy aromaty, pamiętając o tym, że nasza kompozycja ma stać się uzupełnieniem głównej części deseru. 

Polewy

Każdy deser przy pomocy udanej dekoracji nabiera nowego wymiaru. Kuwertura czekoladowa wykorzystywana do tworzenia polew znajduje zastosowanie w słodkościach takich jak fondue, pralinki czy batoniki, ale także wzbogaca smak wszelakich ciast. Wypieki i słodycze, które zostały nią pokryte są znacznie bardziej lśniące, a co za tym idzie, wyglądają bardziej wykwintnie i profesjonalnie. Składnik ten, tak pożądany w świecie cukiernictwa, stał się jednym z głównych w zakresie powlekania słodkich produktów, ale także sztuki dekoracji i ozdabiania deserów. Naszej czekoladowej polewy użyć możemy do upiększenia i nadania charakteru naszych kruchych ciastek czy babeczek oraz dekoracji urodzinowego tortu. Wystarczy uruchomić wyobraźnię!

Napoje

Kuwerturaświetnie sprawdzi się jako gość rozgrzewających zimowych napoi. Możemy użyć jej jako główny składnik gorącej czekolady (przyrządzić ją możemy z przepisu na włoską czekoladę, w połączeniu z kakao i bitą śmietaną), ale także dodać do napoju na bazie mleka i miodu czy wzbogacić nią smak naszej porannej kawy. W zależności od sposobu przyrządzenia, możemy mieć wpływ na gęstość i konsystencję naszego napoju. 

W świecie słodkości niezwykle ważnym czynnikiem jest finezja i jakość składników, jakich używamy. Kuwertura czekoladowa ze względu na zawartość większej ilości masła kakaowego niż zwykła czekolada, staje się produktem wyjątkowo wykwintnym. Pomimo to, jest jednocześnie składnikiem łatwo dostępnym. Każdy z nas może zatem z jej pomocą stworzyć w swoim domowym zaciszu prawdziwy cukierniczy raj i zachwycić gości bogactwem wypieków.