Type to search

Wędliny domowe – niezbędna pozycja w menu każdego przyjęcia okolicznościowego

Swojskie wyroby na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych stanowią prawdziwy rarytas. W ostatnich latach modne stało się podawanie tradycyjnych wyrobów w formie tzw. wiejskiego stołu. Takie rozwiązanie zyskało bardzo dużą popularność. Organizacja atrakcyjnego menu podczas imprez okolicznościowych takich jak: wesela, komunie, przyjęcia urodzinowe, chrzciny itp. to jedna z najważniejszych rzeczy, którą należy uwzględnić podczas organizacji  danej uroczystości. Goście podczas każdego tego typu spotkania oczekują smacznego poczęstunku, który będzie podawany poza serwowanymi posiłkami głównymi. Popularność wiejskiego stołu wynika z tego, że ustawiane są na nim naturalne, świeże, smaczne wyroby mięsne. Dla wielu ludzi spróbowanie wiejskich produktów to świetnie dobrana przystawka. Tego typu forma podawania domowych specjałów wpisuje się powoli w tradycję wielu uroczystości rodzinnych. Jedną z niewielu wad, jakie ma zaserwowanie w ten sposób tradycyjnych wyrobów wędliniarskich jest to, iż taka atrakcja nie należy już do najbardziej oryginalnych. Warto również przemyśleć czy wiejski stół pasuje do charakteru i stylu przyjęcia.

O czym trzeba pamiętać przy wyborze menu?

Zanim zdecydujemy się na serwowanie dań oraz przystawek podczas przyjęcia okolicznościowego, warto zadać sobie kilka podstawowych pytań, które będą pomocne w dokonaniu ostatecznego wyboru. Przede wszystkim należy zastanowić się czy wiejski stół będzie miał służyć bardziej  jako atrakcja dla gości czy jako ważna część całego menu imprezy. Musimy wziąć pod uwagę w jakim stylu urządzamy uroczystość. Jeśli zdecydujemy się na  podawanie mięs i produktów mięsnych, musimy pamiętać o tym, by serwowane przez nas produkty były jak najwyżej jakości.  Oprócz mięs warto jako przystawki podać np. sery czy pieczywo. Zakupione produkty warto najpierw spróbować samemu, by sprawdzić czy odpowiadają naszym oczekiwaniom. Warto też zadbać o właściwą ilość jedzenia na stole. Musi być ona adekwatna do liczby zaproszonych gości.

Dlaczego dobrej jakości wędliny domowe są niezbędne na wielu przyjęciach?

Po pierwsze lubimy wracać do tradycyjnych smaków kojarzących się nam z czasami dzieciństwa. Po drugie coraz częściej ważne jest dla nas uwzględnienie w menu przyjęcia regionalnych specjałów, które świetnie podkreślają charakter uroczystości. Po trzecie nic tak nie pobudza naszego apetytu, jak pięknie pachnące wędliny i kiełbasy. Po czwarte warto wybierać produkty bez konserwantów, naturalnie wędzone, ponieważ tak przygotowane mięso inaczej wygląda, pięknie pachnie oraz znakomicie smakuje. Warto docenić tradycyjne, sprawdzone produkty, ponieważ są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Od zawsze w naszej kulturze biesiadowanie było doskonałym sposobem na uczczenie ważnych momentów z życia każdego człowieka. Podczas rodzinnych uroczystości nie mogło zabraknąć suto zastawionych stołów, uginających się pod dużymi porcjami mięsiwa. W dzisiejszych czasach następuje powrót do tych tradycji. Ponownie zaczynamy odkrywanie zapomnianych smaków i poszukujemy naturalnej alternatywy dla żywności dostępnej w sklepach. Przykładem mogą być właśnie popularne w ostatnich latach wiejskie stoły, które pozwalają na serwowanie regionalnych potraw i degustację wędlin własnego wyrobu.

Inspirowane: Kiszeczka.pl – sklep mięsny Warszawa