Do owoców morza podaje się głównie białe wina. Przy przyrządzaniu krewetek, kalmarów czy przegrzebków również warto dodać białe wino. Jednak prawdziwi smakosze wiedzą także, kiedy podać wino różowe lub musujące. Chcesz zgłębić tajniki tej wiedzy? Zapraszamy na krótki kurs sommelierski!
Białe wina o lekkim i świeżym smaku idealnie komponują się z owocami morza. Wytwarzane są przede wszystkim z białych odmian winogron, a uzyskana kwasowość doskonale podkreśla smak szerokiej gamy owoców morza. Małże, skorupiaki, ślimaki, a nawet głowonogi takie jak kalmary czy ośmiornice potrzebują odrobiny białego wina już na etapie gotowania. Wyższa kwasowość białego wina wcale nie oznacza, że trzeba rezygnować z odmian słodkich. W przypadku białych win te dwa czynniki często idą w parze. Do owoców morza warto wybrać jeden z poniższych typów białego wina:
Owoce morza można podawać nie tylko jak główne danie. Do owoców morza podanych w formie sałatek czy deserów warto wypróbować różowe wino delikatnej odmiany. Krewetki, małże i ośmiornice stworzą niezapomniane połączenie z różowym winem o aromacie czerwonych owoców – truskawek czy malin. Orzeźwiający smak różowych win sprawi, że rozsmakujesz się w daniach z owoców morza i czeka na Ciebie prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciekawe butelki różowego wina to m.in. Pinot Gris Blush z Nowej Zelandii czy francuski Merlot.
Spotkania z długo niewidzianymi przyjaciółmi czy romantyczne kolacje tylko we dwoje aż proszą się o wznoszenie toastów. Jeśli cieszymy się przy okazji posiłkiem złożonym z owoców morza, wybór pasującego alkoholu powinien paść na wino musujące. Łagodnie orzeźwiające bąbelki wprowadzą szampański nastrój, a przy tym nie trzeba rezygnować z przyjemnej kwasowości białego wina. Do polecanych odmian należy musujący Sauvignon Blanc.
Bez względu na to, czy planujesz zapisać się na profesjonalny kurs sommelierski, czy po prostu starasz się być świadomym gospodarzem, pamiętaj o najważniejszej regule. Nigdy, przenigdy nie należy podawać owoców morza z czerwonym winem. Cierpkość czerwonych win niekorzystnie wpływa na smak nawet wybornie przygotowanych owoców morza. Wina czerwonego można skosztować z dziczyzną czy mięsem wołowym. Warto rozszerzać swoją wiedzę o winach i ich zastosowaniu, by nie raz dać się zaskoczyć.