Dietetycy mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio skomponowane jest „zastrzykiem energii”, który pozwala się rozbudzić i dobrze zacząć dzień. Pozostaje jeszcze pytanie o to, z jakich produktów przygotować takie energetyczne śniadanie? Sprawdź nasze propozycje!
Z jednej strony mówi się, że jedzenie śniadań jest bardzo ważne, a z drugiej jest to najczęściej pomijany posiłek. Wszystko przez to, że większość osób woli rano pospać chwilę dłużej i nie starcza im czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. Jak tego uniknąć? Oto kilka praktycznych wskazówek:
Warto wdrożyć w życie powyższe porady, ponieważ pomijanie śniadań nikomu nie wychodzi na dobre. Sprawia, że masz mniej energii, a także problemy z koncentracją i utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Nie wiesz co przygotować na zdrowe i energetyczne śniadanie? Znudziły Ci się kanapki z serem i szynką, więc szukasz nowych smaków? W takim razie sprawdź nasze pomysły!
To sposób na to, aby włączyć do diety więcej warzyw i owoców. Nie tylko ze względu na ich smak, ale i wartość odżywczą – są to produkty bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i polifenole. Dlatego ich spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie, a także kondycję skóry, włosów i paznokci! W zależności od Twoich upodobań możesz łączyć dowolne warzywa i owoce np. selera naciowego, jabłko i limonkę, czy banany i szpinak.
Jeśli masz dość kanapek z szynką, czy serem dobrym pomysłem będzie włączenie do jadłospisu pełnoziarnistego pieczywa z innymi dodatkami. Do wyboru masz m.in. ekologiczny krem czekoladowy, który jest również świetną propozycją dla małych niejadków. Jedząc kanapki z takim kremem, nie musisz martwić się o to, że łamiesz zasady zdrowej diety. Jest to produkt pozbawiony białego cukru, zrobiony na bazie nieprażonych ziaren kakaowca, bez sztucznych dodatków.
A co powiesz na płatki owsiane z ulubionymi dodatkami? Owsianka to danie, którym ciężko się znudzić, ponieważ możesz urozmaicić jej smak różnymi owocami, nasionami chia, migdałami, czy orzechami.
Poza tym owsianka jest prosta w przygotowaniu – wystarczy ugotować płatki na mleku (krowim albo roślinnym) lub zalać je jogurtem (możesz wybrać wegański, jeśli jesteś na diecie roślinnej). Podobne danie przygotujesz także na bazie płatków jaglanych, gryczanych, czy żytnich.